Kategorier
Finans

Strøm

Det er mange fine avtaler som går spesifikt på strøm og hvor mye du skal betale for strømmen. Det høres kanskje lett ut at du skal betale for strøm og at du skal betale på den ene eller den andre måten. Så lett er det dessverre ikke. Fordi markedet for strøm rører på seg hele tiden og også ganske mye har man funnet på mange forskjellige modeller som skal endre på og gjøre strukturer bedre for deg som kjøper. Resultatet er ofte at de er mer forvirrende enn at det er så mye bedre. Vi ser derfor på et par av de mest typiske variantene.

Spotpris

En av de aller mest vanlige måtene å tenke pris på i strømmarkedet er at man betaler for den strømmen man bruker til den prisen som er i markedet på det gitte tidspunktet. Dette kalles spotpris fordi du betaler for strømmen på det gitte punktet når du bruker denne. Selve ordet spot kommer fra engelsk, så det være litt forvirrende. Hele poenget er bare at du betaler for strømmen til strømprisens gitte sum uansett hva som skjer og hva som skjer med strømprisen.

Fastpris

Spotpris er sett på som det beste å betale for når det kommer til billig strøm over tid. Det er ingen som betaler like mye for strøm som fastpriskunder. Har du strøm til fastpris har du samme prisen for strøm uansett hva som skjer. Er det fall i prisen får du ikke oppleve det. Er det en kjempestiging i prisen slipper du å betale for stigningen. For å få en fastpris vil strømleverandøren gi deg en premium. Du må med andre ord betale mer for å ha en fast pris. Dette fordi leverandøren ikke vil tape penger på deg om det skulle være en endring i markedet. Leverandøren priser derfor inn sjansene for en endring i prisen før de gir deg tilbudet.

Variabelpris

Er du en person som ikke tør å ta sjanser, men allikevel gjerne vil ha en best mulig pris er nok variabel pris den beste prisen for deg. Her er det mye som kan gå galt også, men du slipper daglige endringer i prisen. Det vil være endringer i prisen, men de kommer kun hver 14. dag. Du vil med andre ord få beskjed når din strømregning vil gå opp eller ned, og du vil få litt tid til å justere deg. Det er veldig kjekt.

Nettleie

En av de kjedeligste tingene med strømregningen er nettleien. De fleste synes det er greit å betale for strøm. Man betaler for det man bruker, så enkelt er det. Men i tillegg til dette må du også betale for at du bruker strøm som går i et nett. Du er med andre ord med på vedlikeholdet. Dette vedlikeholdet er noe som du kan være med på og det er noe som blir lagt på strømregningen din hver måned, helt uten bekymringer for nettleverandøren.